Ασάφεια σχετικά με το προσωπικό των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ

Ασάφεια σχετικά με το προσωπικό των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ

Αρ. Πρωτ. 13138/16.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ασάφεια, η οποία δημιουργεί δυσλειτουργίες και εκκρεμότητες έχει προκύψει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με το προσωπικό των κοινωφελών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται ή λύονται, καθώς και με το ειδικό προσωπικό των ΟΤΑ. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 7 του άρθρου 109 του Ν. 3852/2010, προστέθηκε πρόσφατα σχετική τροπολογία, που αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση λύσης κοινωφελούς επιχείρησης και ανάληψης δραστηριοτήτων της από τον οικείο δήμο ή από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αυτού, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου μεταφέρεται στον αντίστοιχο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Συμβάσεις έργου που έχουν συναφθεί από τις επιχειρήσεις που λύονται, εκτελούνται από τον αντίστοιχο φορέα άσκησης των σχετικών αρμοδιοτήτων».

Είναι σαφές, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δημιουργεί κενά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ. Δεν εξυπηρετεί τις περιπτώσεις που αφορούν σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου κοινωφελούς επιχείρησης, που συγχωνεύεται ως προς ένα μέρος των δραστηριοτήτων της, ενώ το υπόλοιπο των δραστηριοτήτων της μεταφέρεται στον δήμο ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Το κενό αυτό μπορεί να καλυφθεί εάν προστεθεί στην συγκεκριμένη παράγραφο, ότι «Σε περίπτωση λύσης ή συγχώνευσης κοινωφελούς επιχείρησης και ανάληψης μέρους ή του συνόλου των δραστηριοτήτων της από τον οικείο δήμο...».

Ακόμη, όμως και με το ειδικό προσωπικό των ΟΤΑ, ειδικούς συμβούλους, ειδικούς συνεργάτες και επιστημονικούς συνεργάτες Δημάρχων, οι οποίοι διετέλεσαν Δήμαρχοι προ της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επανεξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, έχει προκύψει ζήτημα, αναφορικά με την δυνατότητα που έχουν να διατηρήσουν το ειδικό προσωπικό. Επ΄ αυτού πρέπει να προστεθεί ότι «Στην περίπτωση εκλογής ίδιων ή διαφορετικών Δημάρχων, οι ίδιοι ή διαφορετικοί Δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί μπορούν να διατηρήσουν τους ίδιους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες αν εντός 20 ημερών εκδηλώσουν με πράξη τους την συγκατάθεση τους για διατήρησή τους στις θέσεις αυτές».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί  στην επαναδιατύπωση των συγκεκριμένων παραγράφων με την προσθήκη των σχετικών διατάξεων, έτσι ώστε να μη προκύπτουν δυσλειτουργίες στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ;                                

Απάντηση Υπουργείου